Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Svarvning 254smo kräver mer än maskinkraft

Rostfritt stål är populärt och många har intrycket av att det alltid rör sig om samma metall. Men samma rostfria stål som kan fungera för en bunke i industriköket är inte lämplig nära havsbottnen. Det finns stål som har mycket bättre korrosionsegenskaper och 254smo är en av de främsta sorterna inom denna kategori. Men svarvning av 254smo kräver mer än maskinkraft!

Svarvning 254smo kräver unik bearbetning

Det kan bli aktuellt med svarvning av 254smo såväl som fräsning såväl som fräsning. Men arbetet kräver en hel del erfarenhet. Det är bäst att låta en verkstad som kan jobba med många olika rostfria material ta hand om uppdraget. Även om 254 SMO kan ses som ett kostnadseffektivt alternativ till vissa typer av nickel och titanlegeringar är det viktigt att jobba på rätt sätt.

254SMO har ett unikt legeringsinnehåll och en mycket hög hållfasthet. Det är detta som gör att det här rostfria stålet är svårare att bearbeta med maskin. Det gäller att vana händer och rätt maskiner används för att det ska bli bra och kostnadseffektivt.

Den kemiska uppsättningen av 254 SMO

254smo har en kemisk uppsättning som gör att det kan användas där det finns halogenider. Ett exempel på detta är havsvatten. När stål ska bearbetas för den här typen av miljöer blir svarvning av 254SMO aktuellt!

Den kemiska sammansättningen inkluderar över 55% järn. Därefter är den största beståndsdelen krom som utgör omkring 20% av 254smos sammansättning. På tredje plats kommer nickel och därefter molybden. Stålet har också mycket små andelar kväve och kol.

Specifika krav för goda resultat

Det är som sagt inte helt enkelt att bearbeta detta rostfria material. Svarvning av 254SMO kräver skarpa verktyg och maskinverktyg med stor kraft. Dessutom måste man jobba med en hel del smörjning. Det brukar även vara så att lite lägre hastighet ger bättre resultat.

För att finna den rätta balansen krävs det både rätt typ av maskiner och verktyg och god erfarenhet av att behandla den här typen av rostfritt stål.

Kostnader för bearbetning av rostfritt stål

Kostnader för fräsning och svarvning av 254SMO kommer givetvis att bero på vilket uppdrag det handlar om. Mindre detaljer kan vara enklare att ta hand om men här är det förstås viktigt att beakta den precision som kommer att krävas.

När det gäller större komponenter är det inte säkert att varje verkstad kan hantera bearbetningen. Även om de kan det kan det tillkomma kostnader då det blir nödvändigt att använda fler resurser och kanske legoleverantörer för att få det hela att fungera.

För ett bra pris är det bästa tipset att kontakta ett företag som har erfarenheten av att jobba med specialstål. De har både maskiner och den erfarenhet som krävs för att jobba effektivt. Effektiviteten är något som kan påverka priset mycket positivt.

9 Oct 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)