Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Vad innebär Fräsning?

Med fräsning kan man bearbeta och ta fram olika former i material såsom trä, metall och glas.

Fräsmaskinen är ett kraftfullt roterande verktyg som med hjälp av att lutas i olika vinklar kan skära materialet som ska bearbetas. Själva verktyget som beskär materialet är oftast gjort av mycket starka material såsom snabbstål eller hårdmetall vilket i kombination med en rotationshastighet på tusentals varv i minuten ger ett mycket kraftfullt verktyg som enkelt skär igenom många material. En viktig del för att garantera bästa resultat är att vibrationerna från rotationen inte går ut över materialet som ska beskäras, som i värsta fall kan bli snett. Därför krävs en noggrann fastspänning på fräsbordet, genom till exempel olika typer av spännjärn.

Säkerhet
Säkerhetsaspekten mycket viktig när det gäller hantering av ett så pass kraftfullt verktyg som en fräsmaskin. Det tar lång tid för snickare och metallarbetare att fullständigt behärska denna teknik, och det är inget för lekmän att ge sig i kast med. Äldre maskiner kräver dessutom ständigt underhåll såsom oljning, rengöring och utbyte av mindre delar som snabbt slits ut. För att undvika överhettning under själva arbetsprocessen då man jobbar med trä krävs även användande av kylande smörjmedel och en uppmärksam snickare som vet när maskinen behöver en paus. För den glada hemmasnickaren är därför användande av en fräsningsmaskin inte att rekommendera, men för den som verkligen tror sig kunna få användning av metoden för exempelvis konstruktion av mindre möbler i trä kan en handöverfräs vara ett bra alternativ. Detta är ett mycket mindre och enklare verktyg, men utgår från samma princip med ett roterande verktyg som kan skära och skapa mönster.

Modern teknik
Fräsning är en teknik som funnits länge och kan som sagt göras manuellt av erfarna hantverkare. Men med dagens datoriserade samhälle har tekniken förbättrats och effektiviserat, och automattekniken är ofta att föredra då det både är effektivare, billigare och mycket säkrare. Med hjälp av datorer kan större exakthet uppnås och dessutom kan extremt stora fräsbord beskära material som är alltför tunga och otympliga att hanteras endast av människor och därför kräver datorstyrda industrirobotar. Vissa kanske menar att detta förminskar det kreativa som kommer med rent mänskligt hantverk, men faktum är att det krävs både stor kunskap och kreativitet för att skapa en maskin där dator och människa samverkar till att skapa bästa möjliga produkter till lägsta möjliga tid och kostnad.

Den moderna tekniken har dessutom vidgat möjligheterna för vad en fräsmaskin kan åstadkomma, och numera finns det många olika typer av bearbetning för att skapa exakt raka linjer likväl som intrikata mönster och innovativa former.Genom så kallad CNC-styrning kan komplexa geometriska mönster och även asymmetriska former skapas, genom att en dator kontrollerar flera olika samverkande rörelseaxlar i maskinen. CNC-fräsar kan fräsa i trä, metall och plast. Man kan även anpassa graden av styrning så att fräsmaskinen till viss del styrs genom CNC-styrning men fortfarande låter en människa påverka processen i realtid.

Snabb och effektiv tillverkning
För dagens industri är effektivitet ett måste då produktionen ofta måste möta en stor internationell efterfrågan. Genom automatiserad fräsningsteknik kan möbler och andra produkter produceras snabbt och till lågt pris, men samtidigt med kreativ design och konstnärligt nytänkande alltid i åtanke.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)