Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Fördelar och nackdelar med cnc-svarvning

Med cnc så kan verkstadsindustrin jobba snabbt och effektivt. Det är lätt att tänka på fördelar med cnc-svarvning som används på många svenska industriverkstäder. Tekniken öppnar upp för många möjligheter. Den är också kostnadseffektiv vilket gillas av tillverkare såväl som slutkund. Här ska vi se på fördelar men också på nackdelar med cnc svarvningen…

Fördelar med cnc-svarvning

Vi börjar med det som är så bra med cnc-svarvning, och det är en hel del! En cnc-maskin kan vara igång dygnet runt, veckan runt, året runt! Den behöver bara stängas av för tillfällig service vilket inte behöver ta lång tid. Det betyder alltså att man kan få en tillverkning som är så konstant som bara möjligt.

Cnc-svarvningen leder till identiska komponenter. När maskinen har programmerats så kan den upprepa samma moment med precision. Det ger dimensioner som det går att lita på. Det här är perfekt då en större volym av enheter som måste ha exakt samma mått ska tillverkas.

Det är lätt att driva en cnc-svarv

Det är klart att det krävs utbildning för att jobba med cnc-svarvning. Men det är inte särskilt svårt. Det betyder att en operatör med tidigare erfarenhet av svarvning och andra maskiner lätt lär sig. Det här är inte fråga om ett manuellt hantverk. Därmed så behöver ett industriföretag inte anställa nya operatörer för att kunna komma igång med cnc-svarvningen.

Det går att lära upp anställda med virtuell mjukvara. Operatören kan alltså öva på en datorskärm vilket ger en mycket verklig upplevelse av arbetet. Det hela kan jämföras med ett datorspel eller kanske en flygsimulator.

Enkelt att uppdatera maskinen

För att driva utvecklingen framåt och erbjuda modern produktion så behövs det ofta investeringar i nya maskiner. Men med en cnc-maskin så kan det vara tillräckligt att uppdatera den mjukvara som används för att driva maskinen. Det här är billigt och viktigt för att förbli konkurrenskraftiga.

Komplicerade former blir möjliga

Det som kan vara omöjligt att svarva fram manuellt blir möjligt med cnc-svarven. Genom att använda sig av rätt mjukvara så går det att få fram inställningarna som leder till perfekta former. Det här öppnar dörren till helt nya möjligheter och det är verkligen spännande.

Möjligheterna innebär också att det går att jobba med nya idéer. Design som tidigare inte har använts blir aktuell då det går att svarva fram formen snabbt och lätt. De som utvecklar produkter och delar kan vara kreativa när det inte längre innebär en så stor kostnad att göra något som är annorlunda och lite invecklat.

Det behövs inte många vid svarven

En cnc-svarv kan jobba på för sig själv och behöver egentligen inte så stor övervakning. Det räcker med en operatör som finns på plats. Operatören behöver bara byta ut verktyg då och då och hålla ett öga på det som kommer ur maskinen. Det här spar verkstaden stora pengar och gör att man med en mindre personalstyrka kan göra så mycket mer.

Nackdelar med cnc-maskiner

Vi ska också nämna några nackdelar som trots allt finns med cnc-maskinerna. Det är till exempel att de faktiskt kostar en hel del. För en mindre verkstad så kan en ny cnc-svarv vara en enorm kostnad. Men samtidigt så är det förstås så att investeringen kan bli väl värd då maskinen kan leda till många bra projekt och uppdrag.

Forna specialistkunskaper går förlorade

Då man inte längre måste vara specialist på manuell svarvning för att svarva så försvinner en hel del av de specialistkunskaper som en gång fanns. Man kan säga att ett hantverk på sätt och vis går i graven. Det kan ses som en nackdel med modern cnc-svarvning.

Det här är också något som påverkar utbildningar där man lär studenter att svarva. Då det inte längre krävs manuell kunskap så hoppas detta moment över. All fokus läggs på maskinerna och deras programmering. Så nya svarvare är inte lika skickliga på att svarva manuellt, om de ens kan det, som dåtidens svarvare var.

Det behövs inte lika många operatörer

Det som kan ses som en fördel kan också ses som en nackdel. Med effektiva cnc-maskiner så behöver man inte lika många gubbar och gummor på golvet. Det kan leda till att folk förlorar sina jobb och att nya arbetstillfällen inte uppstår.

30 Apr 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)