Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Gänglåsning för industrimaskiner som svarvar

En industrimaskin som svarvar metalldelar kan aldrig bli helt fri från vibrationer. Även modernare maskiner som fungerar med cnc-teknik kommer att avge rörelsekraft som sprider sig vidare till maskinskydd. Idag så kan man jobba med fräsning, bockning och annan metallbearbetning på ett mycket smidigt sätt. Verktygen som finns i maskinerna behöver inte bytas ut så ofta då de används på ett smart sätt. Men det finns mer att tänka på då man ser på maskinernas hållbarhet. Något som man kanske inte tänker på är de skruvar som sitter i maskinskydd såväl som i själva maskinen. Dessa behöver gänglåsning för att inte lossna till följd av maskinens ständiga vibrationer.

Gänglåsning håller skruvar på plats

Gängsäkring är till för att skruvelement inte ska lossna så enkelt. Om en skruv hela tiden knuffas på av vibrationer så kommer den att röra på sig. Det kan handla om mycket små rörelser men med tiden så lossar skruven och då går det snabbare. Till sist så kanske den faller ur och då kommer industrimaskinens konstruktion att försvagas. Ett sätt att lösa detta problem på är förstås att en operatör hela tiden drar åt skruvar. Så är det ofta på verkstäder där man har lite äldre maskiner som man inte har använt gänglåsning på.

Om man istället väljer att använda loctite så slipper operatören dra åt skruvar i tid och otid. De kommer att sitta fast mycket längre, kanske så länge som maskinen är i bruk. Det här spar tid och gör också att man ökar säkerheten för produktionen. Alla skruvelement som påverkas av vibrationer från maskinens arbete bör säkras på detta sätt.

Vibrationer kan leda till skada

Vibrationer är ingen enkel sak på en verkstad. De är svåra att komma omkring och moderna maskiner för metallbearbetning hyllas just för att de går så tyst och inte är så skakiga. Skakningar är jobbiga för de som jobbar med produktionen och det är inte bara skruvelementen i själva maskinen som kan påverkas. Om man har fler verktyg nära den skakiga industrimaskinen så kan deras skruvelement också påverkas. Med tanke på detta så är det inte så dumt att säkra alla skruvar som finns i och omkring arbetande maskiner. Det här är kräver inte mycket och många gånger så är det något som görs redan då maskinen tillverkas då man vet att detta kommer att krävas.

Skruvlåsning som går att underhålla

Det man måste fundera på är om man vill ha gänglåsning som går att underhålla eller om det hela ska sitta så hårt att man aldrig någonsin kommer att få loss skruven igen. Om det är så att man räknar med att kunna lossa på skruvar och byta ut så ska man välja skruvlåsning som går att rubba. Man får förstås använda särskilda verktyg för detta för att inte skada maskinen men det ska gå bra att byta ut då det behövs med rätt typ av skruvlås.

18 Jan 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)