Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Modern gängsvarvning

Även om man kan uppleva att det är intressant att se på manuell svarvning av gängor så är det här ett arbete som man kan, och helst vill, undvika med hjälp av moderna maskiner som klarar av uppdraget automatiskt. Det finns program för gängsvarvning som gör det möjligt att låta en CNC maskin ta hand om beskärningsprocessen. Med den nya tekniken så kan man jobba mycket snabbare och rent praktiskt ha en utvändig gänga klar på bra under minuten. Det här är faktiskt stora framsteg för det är inte så länge sedan som invändig gängsvarvning tog en massa tid och även innebar att verktyg snabbt slets ut.


Effektiv gängsvarvning

Dagens operatörer behöver inte stå och skapa gängor för hand men de måste vara väl medvetna om hur maskiner fungerar och hur de ska ställas in. Med gängsvarvning så måste man trots allt få hög precision på inmatningshastighet och position av beskärningsverktyg. De moderna maskinerna som används av företag som Sandvik är utvecklade för att kunna styras med datorprogram så att man inte måste lägga en massa tid på inställningar såsom var fallet förr i tiden. Dessutom så kan man numera ta hand om spånen på ett bättre sätt och det är också något som gör att man slipper stopp och flitiga byten av verktyg.


I vissa fall så kan det vara klokt att välja en annan variant av gängning. Med gängfräsning så kan man också ta fram utvändiga och invändiga gängor, men med den här tekniken så jobbar man på ett sätt som kan vara gynnsamt då man kanske behöver skapa riktigt djupa gängor eller jobbar med ett kostsamt material.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)