Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Metallbranschen behöver fler kvinnor

I Sverige så är det numera en självklarhet att män och kvinnor ska kunna utföra samma typer av jobb men inom metallindustrin så är det fortfarande så att man mest ser män som operatörer och i andra uppgifter. Men med tanke på att modern metallbearbetning som till exempel robotsvetsning inte alls kräver starkare fysik så är metallområdet lika intressant för kvinnor som det är för män.

Kvinnor tycks vara särskilt bra på svetsning

Man kan förstås diskutera om det verkligen råder någon skillnad mellan män och kvinnor som metallarbetare men det finns de som menar att kvinnor faktiskt tycks vara strået vassare på svetsning. Bra svetsning kräver att man är tekniskt duktig och att man gillar matte. Det gäller förstås också att man har en viss konstnärlig ådra och att man rent fysiskt kan skapa det som man ser i sinnet.

Modern robotsvetsning går ju mer ut på att man programmerar en robot som sedan gör jobbet men även här så måste man ha förmågan att förstå sambandet mellan programmeringen och det slutliga resultatet. Något som också är viktigt inom all form av metallbearbetning är att man har ett jämnt temperament och klarar av olika typer av situationer utan att bli stressad och här tycks det vara så att kvinnor på ett naturligt sätt är bättre lämpade för jobbet.

Var är kvinnorna?

Om det nu är så att kvinnor faktiskt passar riktigt bra för olika typer av arbetsuppgifter som finns inom metallindustrin varför ser vi inte fler damer på verkstäderna? Svaret på den här frågan kan ha med skolan att göra. För att komma in på metallområdet så gäller det att man har ett tekniskt intresse och det får man om man under skolutbildningen introduceras till de tekniska områdena på ett bra sätt.

I och med att inte så många kvinnor är intresserade av naturvetenskap och teknik så är det inte så många som till sist söker jobb på metallverkstäder. Men det här kan det bli ändring på för det finns flera viktiga projekt som är till för att locka fler kvinnor till teknikens värld.

Viktigt att fler kvinnor lockas till metallindustrin

Med tanke på att kvinnorna faktiskt har egenskaper som kan vara väldigt bra för metallindustrin så är det förstås av intresse att fler kvinnor lockas till den här typen av jobb. Kanske kan det också vara så att unga människor över lag inte ser metallarbetet som så spännande för att man inte är medvetna om den nya tekniken och hur mycket man kan göra med maskiner och robotar. Kanske behöver man rent generellt sett ge unga människor en bättre inblick i vad det faktiskt innebär att tillverka saker i metall. Det här kan ju innebära allt från bultar till vackra smycken och det är något som intresserar både killar och tjejer.

9 Sep 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)