Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Fördelar med automatsvarvning som är datorstyrd

Svarvningen är ingen ny tillverkningsteknik men dagens form av automatsvarvning skiljer sig en hel del från den traditionella formen av svarvning helt enkelt för att man använder sig av datorprogram för att programmera maskinerna som svarvar. Låt oss se lite närmre på några av fördelarna med den datorstyrda automatsvarvningen…

Automatsvarvning dygnet runt

Man kan låta datorstyrda cnc maskiner som ger cnc svarvning jobba dygnet runt utan paus. Man behöver bara stänga av då och då för underhåll och eventuellt för byte av verktyg.

Hur många kopior som helst

När man väl har programmerat den datorstyrda svarven så kan den producera hur många kopior som helst. Man får precis samma dimensioner på varje produkt som svarvas fram. Det här är perfekt då man behöver väldigt stor volym där varje del måste se precis likadan ut som den andra.

Lätt teknik

Man behöver inte ha stora förkunskaper för att kunna jobba med en cnc svarv. En kortare utbildning är allt som krävs för att den som sedan tidigare jobbar på verkstaden ska komma in i hur svarvningen utförs. Jämför detta med manuella svarvar som kräver stor skicklighet och lång erfarenhet.

Nya uppdateringar

Man kan hela tiden uppdatera maskinen med ny programvara som gör att man får bättre resultat. Det är bara att byta ut mjukvaran för att förbättra arbetsprocessen.

Lätt att lära sig tekniken

Om man behöver lära upp operatörer så kan man använda sig av virtuell mjukvara som gör det möjligt att öva på en skärm istället för att svarva på riktigt. Det här påminner lite om datorspel och gör det enkelt för nya anställda att förstå hur arbetsprocessen fungerar.

Man kan ta fram komplicerade former

Det finns delar som är svåra att få fram med vanlig svarvning men som lätt klaras av med automatsvarvning tack vare att man kan använda sig av olika typer av programvara. Det finns former som inte ens en mycket duktig svarvare klarar av manuellt men som blir perfekta med den automatiska svarven som drivs med programvara.

Man kan hoppa över prototyper

I och med att det går att testa och simulera tillverkningsprocessen så kan man skapa nya delar helt i enlighet med de tankar som man har. Det behövs ingen tillverkning av prototyp eftersom man kan mata in rätt detaljer direkt från datorprogrammet. På så vis så kan man testa idéer utan att det blir för kostsamt.

Man kan också skapa prototyp

Det är billigt att skapa en prototyp med den automatiska svarven och det är också en fördel att betänka. Det här sparar inte bara på pengar utan också på tid.

En person och flera svarvar

En operatör kan överse flera cnc svarvar samtidigt. Det är bara att programmera och dra igång arbetsprocessen för att då och då ta en titt på att allt fungerar som det ska.

6 Aug 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)