Automatsvarvning

Tips och trix för dig som automatsvarvar

Fördelar med automatsvarvning med cnc-svarvar

Att forma metallföremål genom att sakta men säkert skala av metall är ingen ny teknik och svarvningen har förekommit länge som hantverk i Sverige. Kanske är det just den goda grundkunskapen om metallbearbetning som gör att vi fortsatt är en nation som många vänder sig till för att få metallföremål av hög kvalitet och med rätt form. Idag så är automatsvarvning den metod som man använder sig av för att forma och tillverka metalldelar. Det är särskilt cnc-svarvning som används vilket beror på många olika fördelar som man får med tekniken.

forma metalldelar med hjälp av automatsvarving

Fantastiska fördelar med automatsvarvning med cnc-tekniken

Metallbearbetning har traditionellt sett varit ett tungt arbete som krävt både finess vad gäller hantverk och fysisk styrka för att kunna hantera stora och otympliga plåtdelar och ark. Idag så ser det mycket annorlunda ut. Med cnc-svarvar så får man fantastisk automatsvarvning. Det här är svarvar som kan hantera metall, trä och andra material på ett perfekt sätt. De tar instruktioner för arbetsprocessen från datorer som är förprogrammerade för den produktion som ska genomföras.

De svarvade detaljer som kommer ur en cnc-svarv håller perfekta mått, och sedan den här typen av maskiner kom till under 1950-talet så har tillverkningsindustrin totalt förändrats. Fördelarna som man får med automatsvarvarna är revolutionerande och de har lett till att vi kräver så mycket mer av de företag som erbjuder metallbearbetning som fräsning, bockning och svetsning.

Låt oss se lite närmre på några väldigt viktiga fördelar som man får med cnc-svarvarna…

Snabbhet – Man kan tillverka så mycket snabbare med en automatsvarv. Det är datorn som styr hur länge svarven ska jobba, men rent praktiskt så är det så att en bra cnc-svarv kan jobba dygnet runt med mycket få stopp för underhåll och byte av verktyg. I och med att man kan ladda samma maskin med flera olika verktyg så kan man även växla mellan olika moment i svarvningen utan att förlora tid på detta. Med starka motorer så kan svarven jobba på snabbt utan att minska precisionen så man får ut många delar på kort tid.

När man kopplar samman automatsvarvning med andra viktiga system som automatisk in- och utmatning av material så snabbar man på processen ytterligare och man kan producera mycket mer på kort tid.

Precision – En annan stor fördel med automatsvarvningen är den precision som svarvarna erbjuder. De följer till punkt och pricka den information som de får från datorn och det här gör det möjligt att planera exakt hur man vill se en produkt eller del och sedan få det önskade resultatet utan undantag. Så länge som man har programmerat på ett korrekt vis och verktygen i maskinen har monterats på rätt sätt så kan man räkna med en felfri produktion, om och om igen!

Kostnadseffektivitet – Ovan nämnda fördelar ger den fördel som är anledningen till att ingen vill gå tillbaka till manuella svarvar. I och med att man kan jobba snabbt och få felfria produktioner så är det också så att priset för produktionen går ner. Man slipper svinn av material och man kan producera mer på kortare tid. Det här vinner slutkunden på men givetvis också tillverkaren som kan öka produktionen och tjäna mer på varje svarv. Varje cnc-svarv kan utföra flera moment samtidigt och det är oslagbart av vanliga manuella svarvar. När ett företag jobbar med cnc-tekniken så kan de utveckla sin produktion och göra mer. Man kan ju jobba med olika material vilket gör det möjligt att skapa delar och produkter där man till exempel kombinerar metall med trä.

Bättre miljö – Att man inte slänger spillt material i onödan och dessutom jobbar snabbare är också bra för miljön. Med modern automatsvarvning så behöver man inte så mycket energi vilket också är bättre för miljön, det finns alltså god anledning till att tillverka de svarvade detaljerna med cnc-teknikens hjälp. Dessutom så behöver man ju färre maskiner då en kan göra mer. Det här spar plats på arbetsgolvet och gör det möjligt att effektivisera processer på ett sätt som gynnar både människa och miljö.

6 Apr 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)